Webflow, Google Sheets en Integromat

Geschreven op 06-05-2020 door Elvira Clement

Collection items updaten met behulp van spreadsheets

Met Integromat kan je gemakkelijk processen automatiseren. Via Integromat kan je met Webflow en Google Sheets een koppeling maken tussen beide tools. Hierdoor kan je eenvoudig de collection items in Webflow updaten door middel van wijzigingen aan een Google Spreadsheet.

Vandaag ga ik je uitleggen hoe je dit doet.

Stap 1: Maak een collection aan in Webflow

Maak in jouw Webflow project een collection aan als je deze nog niet hebt, en vul deze met data. Maak een pagina aan in jouw project en voeg een collection list toe. Koppel deze aan de net aangemaakte collection en voeg de elementen van de collection toe aan je collection list. 

Stap 2: Exporteer de collectie als CSV

Ga naar jouw collection data toe en klik op Export. Je krijgt nu een CSV bestand met de gegevens van de collection. Dit CSV bestand gaan we importeren in Google Spreadsheets.


Ga naar Google Spreadsheets, maak een nieuw bestand aan. Klik vervolgens op bestand, en dan op Bestand importeren en klik op Uploaden.

Selecteer het net gedownloadde bestand en klik op spreadsheet vervangen. Geef vervolgens de spreadsheet een logische naam.

Stap 3: Open Integromat en maak een nieuw scenario aan

Log in op Integromat en maak een nieuw scenario aan in Dashboard of via de tab Scenario’s.
Zoek naar Google Sheets en vink deze aan. Klik op de knop Continue.

Je hebt nu een nieuw scenario aangemaakt.  Klik op  het grote vraagteken en selecteer Google Sheets.

Klik vervolgens op Watch changes en maak een nieuwe Webhook aan door op de “add” knop te drukken.

Er wordt een URL aangemaakt voor de webhook. Deze link gaan we gebruiken om Integromat te koppelen aan spreadsheets. Kopieer de URL.

Stap 4: Koppel de Integromat add-on aan de Google spreadsheet

Klik in de spreadsheet op “Add-ons” -> Add-ons toevoegen. Zoek naar Integromat en installeer deze. Klik vervolgens op Integromat -> Settings.

Hier zie je in het eerste veld een Webhook URL staan. Plak deze URL in dit veld en druk op save.

Test de koppeling tussen Integromat en Google Sheets.

Ga terug naar Integromat en druk op de knop “Run Once”. Integromat gaat nu “luisteren” naar wijzigingen in het spreadsheet. Wijzig iets in het spreadsheet en kijk of Integromat dit goed heeft doorgegeven. Wanneer er iets gewijzigd is zou er een 1 moeten komen te staan. Klik op het vergrootglas om de data in te zien.

Stap 5: Voeg de module Webflow toe.


Hover met je muis over de Google sheets module aan de rechterkant, er verschijnt een plusje. Klik daarop om een nieuwe module toe te voegen. Zoek vervolgens in de popup naar Webflow en selecteer Update Item.

Maak een connectie met Webflow als je dit nog niet hebt door bij Connection op “Add” te drukken en geef Integromat toegang tot het desbetreffende project.

Spreadsheet data koppelen aan Collection data
Selecteer de site en de desbetreffende collection. Voeg vervolgens item toe, deze gaan we “mappen” met de data uit het spreadsheet. Klik daarom op het schuifje “Map”.

Ga terug naar je Spreadsheet om te kijken in welke kolom Item ID staat, dit ID heb je nodig om het veld Item te vullen. Koppel de kolom.

Hetzelfde geldt voor de rest van de velden, kijk in de spreadsheet welke kolommen corresponderen met de velden van je collection item. Koppel alle velden en druk op OK.